Právě teď, na podzim, kdy zeleninové záhony postupně zejí prázdnotou a velké salátové hlávky byste na nich hledali už jen těžko, nastal čas sklizně čekanky. Podlehněte její nahořklou kouzlu stejně jako my.
Štěrbák (Cichorium endivie) je u nás zatím jen velmi zřídka pěstovaná zelenina. Oblibu si získala hlavně v jižní Evropě, tedy v zemích s mírnými zimami, například ve Francii a v Itálii, kde ji znají už od dob antiky.
Endivie versus endivie zimní
Podle tvaru listů se štěrbák rozděluje na dvě formy. Podzimní, známá jako endivie (C. endivie var. Crispum), má výrazně kudrnaté, někdy až jazykovité listy se žlutým až bílým středem a jemnou chutí. Listy zimní endivie – eskariolu – (C. endivie var. Latifolium) jsou pevnější celokrajné a různě široké. Rostliny jsou otužilejší, proto se často sklízejí až v období Vánoc. Vzhledem ke klimatickým podmínkám se však endivie zimní u nás prakticky nepěstuje.
Sejte po časných zeleninách
Štěrbák má na pěstování podobné nároky jako salát. Rostlinám dopřejte teplou slunnou polohu chráněnou před větrem. Vyžadují hluboko zpracovanou humózní propustnou a teplou půdu dobře zásobenou živinami. Protože nesnášejí přímé hnojení chlévskou mrvou, vyhněte se pěstování na záhonech s organickou hmotou zapracovanou na podzim.
Protože čekanka je rostlina krátkého dne, vysévat ji třeba od druhé poloviny června a v červenci, aby nevybiehala do květu a stihla dorůst na podzimní nebo zimní konzumaci. Hodí se jako následná plodina po časných zeleninách do druhé nebo třetí tratě.
Po sklizni předplodiny půdu zrýľujte, podle potřeby zapracujte hnojiva a záhon jemným zpracováním připravte na setí osiva. Jednotlivé řádky by měly být od sebe vzdáleny 30 až 40 cm. Po vytvoření čtyř listů rostlinky jednoťte na 30 cm.
Během vegetace záhon udržujte bez plevelů, rozrušujte půdní přísušek. Důležitá je dostatečně vlhká, ale ne přemokřená půda, neboť i sucho nutí rostliny kvést na úkor tvorby pěkných hlávek listů.
Bělení zjemní chuť
Dva až tři týdny před sklizní se hlávky endivie i eskariolu bělí, aby listy získali jemnější chuť. Rostliny třeba svázat a do poloviny zahrnout zeminou nebo jejich středy přikrýt terakotovým květináčem. Důležité je, aby byly oschlé, neboť po svázáni a přihrnutí zda zakrytí by mohly začít hnít.
Čerstvé listy i v zimě
Sklizeň hlávek začíná v říjnu a podle potřeby či počasí může pokračovat i celý listopad. Pokud však hrozí mrazy, rostliny raději opatrně vyjměte z půdy spolu s kořeny a ve sklepě jejich založte do vlhkého písku. Při teplotě 2 až 5 ° C, dostatečné vzdušné vlhkosti a při pravidelném větrání vydrží až do ledna.
Čekanku Štrbáková můžete zpracovávat stejně jako salát hlávkový či listový. U nás je dostupné převážně osivo kadeřavé formy s bílým nebo žlutým středem nabízeny i pod označením typ frisée.