Dobrá úroda cibule a česneku závisí i na termínu sklizně. Rostliny musí být ve správné fázi zralosti. Pokud budete postupovat správně, skladovaná úroda vám vydrží dlouho.
V červenci začínají dorůstat do konzumní zralosti cibule a česnek. Sběr ve správné zralosti je podmínka dobré trvanlivosti.
Sběr cibule
Cibuli sklízíme, když 70 – 75% rostlin položí nať . Cibule sbíraná až při zaschnutí listů se hůře vybírá z půdy. Při opožděném sběru a za deštivého počasí často obnovuje růst a z podpučia vyrůstají nové kořeny. Podstatně se tak snižuje její trvanlivost.
Sběr česneku
Zralost česneku, zejména odrůd paličiaka, se určuje dost těžko. O vhodnosti na sběr se přesvědčíme vybráním cibule z půdy . Příliš brzy je, pokud je vrchní suknice svěží, živá . Když se z cibule oddělují jednotlivé stroužky, je pozdě .
Správné dosušení
Pro cibuli i česnek je důležité dobré dosušení . Nejlepší je vzdušné místo, chráněné před sluncem i deštěm. Cibule sušíme zavěšené v malých svazcích nebo v tenké vrstvě v mělké bedýnce.