Potřebujeme:
- 700 g vepřové svíčkové
- 400 g kysaného zelí
- 200 g modrého hroznů
- 200 ml bílého vína
- 150 g smetany na vaření
- 50 g šalotek
- 100 ml suchého ryzlinku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce mleté sladké červené papriky
- 5 větviček čerstvého majoránky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
- 1.Svíčkovou omyjeme, osušíme a rozřízneme na dvě části. Osolíme a opepříme. V pekáči rozehřejeme olej a maso z obou stran prudce opečeme. Vyjmeme a odložíme na teplé místo. Šalotky oloupeme a pokrájíme na kostičky. Kysané zelí propláchneme ve studené vodě, přebytečnou vodu vymačkáme. Hrozny omyjeme a důkladně osušíme.
- 2.Troubu vyhřejeme na 200/180 ° C. Pokrájené šalotky podusíme ve výpeku v pekáči. Zalijeme vínem a 100 ml vody. Přidáme smetanu. Asi 5 minut necháme povařit, pak přidáme kysané zelí. Poprášíme červenou paprikou. Na zelí rozložíme masové filety a přidáme majoránku.
- 3.Pekáč se zelím a masem vložíme na spodní mřížku do vyhřáté trouby a nepřikryté dusíme asi 40 minut. Po 30 minutách dušení přidáme bobulky hroznů. Před koncem dušení je vyjmeme. Vše pokapeme ryzlinkem.