Potřebujeme:
- 200 g uzeného lososa
- citrónovou šťávu
Na tzatziki:
- 2 bílé smetanové jogurty
- 2 salátové okurky
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci vinného octa
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvého nasekaného kopru
- 1 lžičku oregana
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
- 1.Uzeného lososa rozdělíme na 4 porce. Na talíři pokapeme citronovou šťávou.
- 2.Oloupané salátové okurky nahrubo nastrouháme. Vymačkáme šťávu, nejlépe přes sítko a necháme chvíli odstát. Potom přidáme olivový olej, vinný ocet, prolisovaný česnek, jogurt, nasekaný kopr a oregano. Dochutíme solí a mletým pepřem.
- 3.Uzeného lososa podáváme s tzatziki a topinkou nebo opečenou bagetou.
Tip:
Tzatziki je typický řecký dresink. Může obsahovat i petrželku nebo mátu. Na jeho přípravu se dá použít i hotové koření tzatziki. Podává se ke grilovanému masu a k uzeným nebo pečeným rybám.