Potřebujeme:
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku sušeného droždí (Dr.Oetker)
- 100 ml vlažného mléka
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 50 g jemně nastrouhaného červeného čedaru
- 150 g ementálu nakrájeného na tenké plátky
- čerstvou nebo předvařenou nebo sterilovanou zeleninu
- špetku drceného bílého pepře
- špetku soli
- tuk na vymazání formy
- 1 formu na věnec nebo na bábovku
Postup:
- 1.Změklé máslo utřeme se žloutky a špetkou soli. Přidáme polohrubou mouku smíchanou se sušeným droždím, vlažné mléko, špetku drceného bílého pepře, jemně nasekanou petrželku a nastrouhaný čedar. Vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto.
- 2.Formu vymažeme a naplníme těstem. Na teplém místě necháme nakynout. Vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 180 ° C upečeme dozlatova.
- 3.Upečený věnec vyklopíme a rovnoměrně pokryjeme plátky ementálu. Asi na půl minuty vložíme do ještě teplé trouby, aby se sýr mírně roztavil. Vyjmeme a necháme vychladnout.
- 4.Věnec přendáme na servírovací talíř a obložíme čerstvou, předvařená nebo sterilizovaným zeleninou.