Máte na kuchyni vyčleněnou malou místnost a nechcete, aby po zařízení působila ještě menší? Inspirujte se pár praktickými triky.
Správné zónování
Správné řazení pracovních zón je v malé kuchyni alfou a omegou. Pracovní činnosti na sebe logicky navazují a i když nemáte místo navíc, měli byste je dodržet.
Pro přípravu jídla potřebujete prostor o šířce alespoň 80 cm, který umístíte mezi dřez a varnou desku.
Dřez nemusí mít odkapávací plochu, obere vás o pracovní prostor, raději ať je velký a hluboký. Vyberte si typ, který se dá překrýt pracovní deskou a budete mít k dispozici přídavnou plochu.
Menší spotřebiče
Nemusíte sahat hned po dvouvařičem, ale namísto standardních rozměrů se poohlédněte po menších variantách spotřebičů. Varné desky široké 30 cm jsou dostupné jako elektrické, plynové, sklokeramické i indukční.
Nezapomeňte však dodržet požadovaný odstup od skříněk, který je při elektrických deskách 15 cm a při plynových alespoň 20 cm.
I myčka nádobí do malé kuchyně má úspornější rozměry – jen 45 cm. Předpokladem svěžího vzduchu v malém prostoru je kvalitní výkonný digestoř.
Raději vestavěné a multifunkční
Do malé kuchyně jsou nejvhodnější vestavné spotřebiče. V lince nepoutají pozornost a kuchyň působí uhlazenější. K úspoře prostoru přispějí kombinované spotřebiče, které dokáží víc. Například multifunkční trouba, která nabízí horkovzdušný a mikrovlnný ohřev. Kromě pečení v ní můžete vařit v páře a grilovat.
Super praktický je multifunkční hrnec, který stačí naprogramovat a můžete v něm vařit, dusit, připravit polévky, rýži, péct koláče nebo smažit. Práci vám může usnadnit i kuchyňský robot.
Využijte stěny a nebojte se barev
Chybějící místo na podlaze můžete získat jinak. Cenné úložné prostory těsně pod stropem , takže klidně potáhněte skříňky až tam. Využijete je na odkládání méně používaných předmětů.
K optickému zvětšení místnosti výrazně přispějí zejména světlé odstíny na stěnách , ale vyhýbat se nemusíte ani barvám . Prostor zútulní, ale aplikujte je v menší míře, například jen na jedné stěně, v podobě doplňků nebo části skříněk v lince. Odlehčeně působí otevřené police a prosklené skříňky.
Jednoduchý design
Malý prostor si žádá jednoduchý design. Na kuchyňské lince nejlépe vyzní čisté linie bez zbytečných ozdobných prvků. Vhodné jsou světlé odstíny dřeva, pastelové barvy, vysoký lesk. Bezúchytkové řešení a plně výsuvné spodní skříňky jsou praktičtější a poskytnou dobrý přístup i okamžitý přehled k uloženým předmětům.
Skládací nábytek
Chcete v kuchyňce stolovat, ale stůl se do ní už nevejde? Využijte rozkládací kuchyňský stůl a židle, které rozložíte pouze v případě potřeby. Mimo provoz je skladujte zavěšené na stěně. Celkem pohodlně můžete stolovat i na širším parapetu nebo barovém pultu , který může být součástí linky.
Co ještě můžete udělat?
Pokud vám malá kuchyň nevyhovuje, můžete ji zkusit propojit s obývákem. Někdy stačí vysadit dveře, případně vybourat příčku. Snažte se kuchyňskou linku materiálově a barevně propojit s nábytkem v obývacím pokoji. Prostor působí větší, pokud má sjednocený vzhled. Dosáhnout to můžete stejnou barvou stěn a podlahy.