Potřebujeme:
- 670 g hladké mouky + na pomoučeném vále
- 300 g najemno umletých škvarků
- 30 g másla
- 2 žloutky
- 2 lžíce vína
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 1 vejce
- 1 lžička soli
Postup:
- 1.Mouku rozdělíme na dvě části. Do jedné zamícháme pomleté škvarky a vytvarujeme cihličku.
- 2.Do druhé části mouky přidáme rozpuštěné máslo, dva žloutky, sůl, víno a v mléce vykynuté droždí s cukrem. Těsto s droždím dobře prohněteme a necháme kynout na teplém místě.
- 3.Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník. Do středu položíme cihličku škvarková cesta a zabalíme do tvaru obálky. Potom tence opět rozválíme, třikrát přeložíme a necháme 20 minut odpočívat. Prokládání opakujeme ještě dvakrát s odstupem 20 minut.
- 4.Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 2 cm. Kulatou formičkou vykrajujeme pagáčiky, které navrchu nařízneme nožem do tvaru mřížky. Poklademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme chvíli odpočinout. Vrch potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 ° C. Pečeme asi 25 minut.