Sezóna kysaného zelí: zelno-bramborový nákyp

Sezóna kysaného zelí: zelno-bramborový nákyp 1

Potřebujeme:

  • 500 g kysaného zelí
  • 300 g brambor
  • 2 kusy uzené klobásy
  • 4 vejce
  • 250 ml husté zakysané smetany
  • 50 g uzeného tvrdého sýra
  • celý kmín
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • lístky tymiánu

Postup:

  1. 1.Brambory omyjeme a celé uvaříme ve slupce.
  2. 2.Po vychladnutí brambory oloupeme a pokrájíme na kolečka.
  3. 3.Kysané zelí 5 až 7 minut podusíme v pánvi na oleji. Odstavíme a necháme vychladnout.
  4. 4.Uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Celá vejce rozšleháme, smícháme se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme.
  5. 5.Polovinu vychladlé zelí rozložíme do olejem vymazané zapékací mísy a polijeme několika lžícemi vaječné směsi. Uložíme kolečka brambor, které osolíme, posypeme celým kmínem a polijeme několika lžícemi vaječné směsi.
  6. 6.Přidáme kolečka uzené klobásy, na které dáme zbylou zelí a povrch přelijeme zbylou vaječnou směsí. Posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem, dáme do trouby vyhřáté na 180 ° C a zapečeme. Po zapečení nakrájíme a dozdobíme lístky tymiánu.