Potřebujeme:
- 800 g hovězího masa ze stehna
- 100 g slaniny
- 2 mrkve
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 1 velkou cibuli
- 1 lžíci krystalového cukru
- 500 ml rajčatového pyré
- 8 kuliček celého pepře
- 1 až 2 bobkové listy
- kousek celé skořice
- sůl
- olej
Postup:
- 1.Hovězí kýta prošpikujeme proužky slaniny, ztuhlými mrazem. Mrkev, petržel a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na stejné kousky. Cibuli očistíme a nadrobno nasekáme.
- 2.V hrnci na rozpáleném oleji opečeme maso z každé strany. Potom ho vyjmeme a do hrnce dáme nakrájenou zeleninu, kterou posypeme cukrem a na mírném plameni krátce opečeme. Když cukr na zelenině zkaramelizuje, přidáme rajčatové pyré a necháme ho sevřít.
- 3.Do rajčatové omáčky přidáme koření a skořici, podle potřeby dolijeme vodou nebo vývarem, a znovu přivedeme k varu. Do omáčky vložíme maso a vaříme, dokud není měkké. Omáčku z času na čas promícháme.
- 4.Maso vyjmeme a omáčku propasírujeme. Pokud třeba, zahustíme ji hladkou moukou rozmíchanou v malém množství vody. Omáčku povaříme ještě 10 minut a na závěr dochutíme solí, cukrem a octem. Podáváme s knedlíkem.