Potřebujeme:
Na noky:
- 500 g brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
Na dušenou zelí:
- 250 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce posekané petrželky na ozdobení
- sušená cibule na posypání
- olej
Postup:
- 1.Připravíme zelí: Očištěnou a nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme pokrájenou kysané zelí a spolu dusíme, dokud zelí nezměkne.
- 2.Připravíme noky: Očištěné brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a vypracujeme hladké těsto bez hrudek. Do sítka na halušky dáme těsto a pomocí špachtle nebo ploché vařečky ho protlačujeme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Když vyplavou na povrch, scedíme je a odložíme do mísy. Občas promícháme, aby se neslepily.
- 3.K haluškám přidáme zelí a dobře smícháme. Posypeme nasekanou petrželkou a sušenou cibulí.
Tip:
Strapačky můžete posypat i osmaženou slaninou, pokrájenou na malé kostičky.