Pokud jste milovníkem této úžasné bylinky, tak jste si už určitě všimli kolik odrůd nabízí. Zajímavou a chutnou je určitě i bazalka thajská. Podívej se na ni blíže a najděte pro ni místo mezi svými bylinkami.
Bazalka thajská (Ocimum basilicum var. Thyrsiflora)
Existuje několik odrůd bazalky, které se liší aroma, velikostí i tvarem listů. V asijské kuchyni na východě kontinentu se nejčastěji používá thajská bazalka, která vyniká pálivou chutí a vůní po pepři. Má mírně narůžovělé listy a pevnější stonek, trošku připomínající mátu.
Pěstování
Pěstuje se stejně jako ostatní odrůdy bazalky. Je citlivá na chlad a na mráz, proto ji na záhon vysaďte až v druhé polovině května. Má ráda lehčí půdy. Abyste dočkali bohaté úrody a větveného nebo nevětveného růstu, potřebuje pravidelné zaštipování.
Nejlépe se jí bude dařit mezi rajčaty, které zároveň podpoří v růstu a odežene od nich škůdci. V naší oblasti se pěstuje jako letnička, když ji chcete přezimovat, pěstujte ji v květináči, který na zimu přemístěte do bezmrazém místnosti a zmírníte zálivku.
Použití
Klasická bazalka se používá do jídel až po dovaření. Thajská bazalka snese i krátkou tepelnou úpravu, proto byla i vyšlechtěna. Hodí se do masových jídel, pikantních salátů i do hustých polévek. Výborně doplňuje chuť tofu. Nehodí se na delší skladování v ledničce, dá se však sušit. Před vařením doporučujeme sušenou bazalku namočit do vody nebo oleje.