Potřebujeme:
- 1 větší kachnu
- 2 chilli papričky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 6 lžic hořčice
- 6 lžic rajčatového protlaku
- 225 g medu
- 100 ml pomerančové šťávy
- 1 lžičku mleté červené papriky
- 900 g červené cibule
- 2 velké pomeranče (nejlépe bio)
- 400 ml zeleninového vývaru
- půl svazku čerstvého oregana
- půl svazku čerstvé šalvěje
- sůl
- čerstvě mletý bílý pepř
Postup:
- 1.Troubu vyhřejeme na 180 ° C (horkovzdušný ohřev nepoužíváme). Kachnu zevnitř a zvenčí důkladně omyjeme a osušíme. Odřízneme špičatou zadní část (biskupa), osolíme a přendáme na pekáč. Vložíme do vyhřáté trouby na druhou mřížku odspodu a pečeme – celkový čas pečení je přibližně dvě hodiny.
- 2.Chilli papričky očistíme, odstraníme zrníčka a dužinu nadrobno pokrájíme; očištěný česnek nahrubo posekáme. Vše smícháme s hořčicí, rajčatovým protlakem, 200 g medu a pomerančovou šťávou. Nakonec vmícháme posekaný rozmarýn. Osolíme a opepříme.
- 3.Zbylý med smícháme s mletou červenou paprikou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminy. Pomeranče důkladně omyjte horkou vodu, osušíme a nakrájíme na čtvrtiny. Oregano a šalvěj nahrubo posekáme.
- 4.Asi po hodině pečení odebereme vypečený tuk a kachnu obložíme měsíčky cibule. Přilijeme horký vývar a dále pečeme. Po dalších třiceti pěti minutách pečení přidáme medovo-česnekovou směs a čtvrtky pomerančů. Kachnu shora potřeme medovo-paprikovou marinádou a dále pečeme. Nyní ji častěji kontrolujeme: jestliže se povrch masa příliš opéká, přikryjeme ho alobalem. Když kachnu dopečeme, posypeme ji směsí nasekaného oregana a šalvěje. Podáváme s opékanými bramborami.