V minulosti byly tlakové hrnce považovány za velmi nespolehlivých pomocníků, kde jste sice připravili jídlo velmi rychle, ale museli jste být stále u sporáku a sledovat, zda vše probíhá, jak má.
Naštěstí, dnes je všechno jinak a přestože stále jsou na trhu méně úspěšné modely, v principu platí, že tlakový hrnec znamená úsporu času, přípravu chutného jídla bez větší námahy a jednoduché ovládání.
Nejlepší tlakový hrnec? Zdaleka už ne jen nejdražší značky
Tefal , Tescoma , Orion, Lamart či Banquet , to vše jsou nepochybně značky, které znamenají kvalitu. Neplatí však automaticky , že žádná jiná, například i levnější značka tlakových hrnců, nemůže nabídnout dobré výsledky. Is levnějšími hrnci připravíte bez problémů například omáčky, dušené maso, zeleninu nebo hotový guláš .
Základem je, aby byl tlakový hrnec vyrobený z kvalitní oceli, která má silné a sendvičové dno. Díky tomu dojde k optimálnímu rozvodu tepla , což znamená efektivnější a rychlejší vaření, ale například i zachování vitaminů a výživových hodnot na slušné úrovni.
Jednou z důležitých změn oproti minulosti je vybavení hrnců novými bezpečnostními prvky. Standardně bývají hrnce vybaveny až 4 bezpečnostními pojistkami , díky kterým nepřijde k vytvoření tlaku v případě nedostatečně zavřeného hrnce. Regulace přebytečné páry je zas zajištěna pracovním ventilem.
Po ukončení vaření z něj totiž odchází pára, takže nehrozí žádné přetlakování a ani nebezpečí opaření. Důležitá je i tlaková pojistka v poklici . Ta začíná pracovat v momentě, jak přijde k zanesení pracovního i bezpečnostního ventilu současně.
Funkce a vlastnosti, které si třeba všimnout
Jak jsme zmínili již výše, bezpečnost nových modelů tlakových hrnců je nesrovnatelná s tím, co známe z minulosti. Zároveň je však třeba říci, že důležité jsou nejen bezpečnostní parametry, ale také funkce a vlastnosti zajišťující bezproblémové vaření a skvělý výsledek.
Toto jsou ty, které by rozhodně měl mít nejlepší tlakový hrnec :
- časovač a teploměr
- alespoň třívrstvé sendvičové dno
- odměrku přímo v hrnci nebo podobné příslušenství
- naváděč nasazení poklice pro lepší manipulaci
- možnost vaření v páře v parním koši , nejen pod tlakem
- možnost používání na všech typech sporáků, čili na plynových, elektrických, sklokeramických, keramických i indukčních
- masivní úchyty pro minimalizaci přenosu tepla z hrnce na ruce
- možnost nastavení regulátoru tlaku podle druhu jídla
Jaký objem zvolit? Řiďte se velikostí domácnosti
To, jaký je nejlepší tlakový hrnec do domácnosti, záleží na dvou faktorech. Prvním je velikost domácnosti , čili četnost osob, pro které se vaří. Tlakový hrnec o objemu do 5 litrů postačí pro běžnou dvoj nebo tříčlennou domácnost , větší objem například 5 až 8 litrů vyberte, pokud je vás doma více.
Pro pravidelné vaření hodně jídla můžete zkusit i tlakové hrnce o objemu nad 8 litrů , ale v tomto případě jde již dříve o profesionálněji vaření. Druhý faktor je právě pravidelnost vaření a má také vliv na velikost hrnce. Pokud vařte velmi často, můžete zvážit například i do větší domácnosti menší objem, nakolik budete vařit různé druhy jídla častěji .
Jak najít nejlepší tlakový hrnec? Podle zkušeností a recenzí
Kdo čeká, že si za 20 nebo 30 € koupí tlakový hrnec pro univerzální použití bez jakýchkoliv problémů, bude zřejmě mírně zklamán . Na druhou stranu, ani ty nejlepší parametry ještě nezaručují, že používání v praxi bude ideální. Jak si tedy vybírat? Podle zkušeností uživatelů a podle recenzí a testů z praxe.
Všímejte si nejvíce tato kritéria a podle nich si vyberte konkrétní model:
- pokud plánujete používat tlakový hrnec na indukčním sporáku, je třeba zjistit, zda je nejen kompatibilní, ale také vhodný pro efektivní vaření na indukci
- zda je velikost hrnce dostatečná pro rychlé vaření i menšího množství jídla
- zda tlakový hrnec disponuje funkcemi nebo vybavením, které znemožňuje jeho mytí v myčce
- jaké je otevírání a zavírání hrnce a jaká je manipulace s ním iv případě naložení jídlem
- jak funguje indikátor tlaku a zda je možné otevírání i jednou rukou
- jak kvalitní je materiál hrnce a zda jde o nerez, Silargan, hliník , plast nebo jejich kombinaci
Na co si dát největší pozor
Co se týče nabídky tlakových hrnců, ta je poměrně velká, ale ještě větší je cenové rozpětí mezi nejlevnějšími a nejdražšími modely. Za rozdílem v ceně nebývá vždy jen značka či výbava, ale i spolehlivost konkrétních výrobků.
Ano, může se stát, že i ten nejlepší tlakový hrnec nemusí vždy fungovat na 100 %, ale na našem trhu se objevují velmi často až chronicky problémové modely. Největší problémy bývají s nekvalitním dvojitým dnem, nepraktickým uzavíráním, které je náročné zejména během typického kuchyňského shonu nebo méně kvalitním silikonovým těsněním .
Právě poslední věc, silikonové těsnění, bývá největší problém nejlevnějších modelů. Tyto těsnění obvykle jako první podléhají nadměrnému opotřebení a z toho důvodu je třeba je z času na čas, při těch nejméně kvalitních modelech, vyměnit. Dejte si proto pozor i na jejich ceny, které mohou prvotní investici značně prodražit.
Kde koupit kvalitní a levný tlakový hrnec?
Kdo chce ušetřit a zároveň nechce koupit jen ten nejlevnější model , měl by se více zaměřit na cenové akce a slevy. Na první pohled je nepotřebujete, protože ve více internetových i kamenných obchodech se dají najít už i modely například za 20 €. Bohužel, nejde právě o nejspolehlivější a nejkvalitnější tlakové hrnce na trhu.
Pokud už chcete ušetřit, doporučujeme zkusit raději cenové akce a různé slevy . Můžete tak ušetřit, ale zároveň získáte alespoň trochu kvalitní tlakové hrnce. Stejně tak je dobré nakupovat v ověřených obchodech, kde je i dostatečná nabídka a kvalitní zákaznický servis.