Losos pečený s mandarinkami

Losos pečený s mandarinkami 1

Potřebujeme:

  • 1 filety z lososa (1,6 kg)
  • 6 mandarinek
  • 100 ml vodky
  • 5 lžic medu
  • sůl
  • pepř

Krém z červené řepy:

  • 250 g vařené červené řepy
  • 200 g crème fraîche (příp. Husté zakysané smetany)
  • 2 lžíce nastrouhaného křenu
  • sůl
  • pepř
  • cukr

Postup:

  1. 1.Čtyři mandarinky omyjeme, osušíme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu. Asi 180 ml mandarinkové šťávy, vodku a med dáme do hrnce, opepříme a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, případně i déle, dokud se objem tekutiny nezredukuje na polovinu.
  2. 2.Dvě zbývající mandarinky nakrájíme na tenké plátky, přidáme do hrnce a povaříme asi 5 minut. Děrovanou lžící vyjmeme na talíř. Mandarinkovou šťávu vaříme dále, dokud nezůstane téměř polohusté.
  3. 3.Na plech vyložený papírem dáme lososovou filety. Ostrým nožem ji nařízneme na 8 porcí tak, aby zůstaly spojené kůží. Lososa důkladně osolíme, opepříme a potřeme glazurou z mandarinek, aby se dostala i do zářezů. Trochu glazury si necháme na potření lososa na závěr.
  4. 4.Troubu vyhřejeme na 180 ° C. Na povrch lososa poklademe plátky mandarinek povařených v glazuře. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 až 30 minut. Před koncem pečení lososa potřeme zbytkem mandarinkové glazury.
  5. 5.Dokud se losos peče, připravíme Řepná krém: Uvařenou řepu rozmixujeme a smícháme s crème fraîche. Podle chuti osolíme a opepříme případně mírně osladíme. Přimícháme nastrouhaný křen.
  6. 6.Upečeného lososa podáváme s opékanými bramborami a Řepná krémem nebo i s bramborovým salátem.