Potřebujeme:
- 1 filety z lososa (1,6 kg)
- 6 mandarinek
- 100 ml vodky
- 5 lžic medu
- sůl
- pepř
Krém z červené řepy:
- 250 g vařené červené řepy
- 200 g crème fraîche (příp. Husté zakysané smetany)
- 2 lžíce nastrouhaného křenu
- sůl
- pepř
- cukr
Postup:
- 1.Čtyři mandarinky omyjeme, osušíme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu. Asi 180 ml mandarinkové šťávy, vodku a med dáme do hrnce, opepříme a uvedeme do varu. Vaříme asi 10 minut, případně i déle, dokud se objem tekutiny nezredukuje na polovinu.
- 2.Dvě zbývající mandarinky nakrájíme na tenké plátky, přidáme do hrnce a povaříme asi 5 minut. Děrovanou lžící vyjmeme na talíř. Mandarinkovou šťávu vaříme dále, dokud nezůstane téměř polohusté.
- 3.Na plech vyložený papírem dáme lososovou filety. Ostrým nožem ji nařízneme na 8 porcí tak, aby zůstaly spojené kůží. Lososa důkladně osolíme, opepříme a potřeme glazurou z mandarinek, aby se dostala i do zářezů. Trochu glazury si necháme na potření lososa na závěr.
- 4.Troubu vyhřejeme na 180 ° C. Na povrch lososa poklademe plátky mandarinek povařených v glazuře. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 až 30 minut. Před koncem pečení lososa potřeme zbytkem mandarinkové glazury.
- 5.Dokud se losos peče, připravíme Řepná krém: Uvařenou řepu rozmixujeme a smícháme s crème fraîche. Podle chuti osolíme a opepříme případně mírně osladíme. Přimícháme nastrouhaný křen.
- 6.Upečeného lososa podáváme s opékanými bramborami a Řepná krémem nebo i s bramborovým salátem.