Tato základní kuchyňská pomůcka není univerzální, proto si ji před nákupem vyzkoušejte.
Jak s oblibou říká jeden z našich redaktorů, kuchařský nůž „je jako taneční partner“. Nůž, který Vám v ruce připadá pohodlný a ladný, může někomu jinému připadat neohrabaný. Když začnete nakupovat dokonalý kuchařský nůž – takový, se kterým bude krájení, sekání, sekání a mletí příjemnější, přesnější a bez námahy – je důležité zjistit své osobní preference a uvědomit si, že neexistuje jeden nůž, který by byl vhodný pro každého. Najít svůj ideální nůž může chvíli trvat, ale až ho najdete, poznáte to.
Kde se setkáte se svým protějškem
Prvním krokem k nalezení kuchařského nože, který Vám bude vyhovovat, je vyhledat obchod s nožířským zbožím nebo kuchyňskými potřebami (spíše než internetový nebo zásilkový zdroj, kde můžete později objednat) s širokým výběrem vzorových nožů, které můžete držet v ruce nebo ještě lépe s nimi manévrovat na řezné ploše. Vyhledejte prodavače, kteří Vás dovedou k noži, který Vám sedne; nestaňte se obětí těch, kteří Vám říkají, jaký nůž si máte koupit.
Ať už kupujete nůž kdekoli, zeptejte se, zda ho můžete vrátit, pokud se Vám zdá tupý nebo Vám po krátké zkušební jízdě doma nesedí (hlavně ho nepromáčkněte a neopotřebujte čepel). Nápady, jaké úkoly Vám nejlépe pomohou nůž zhodnotit, najdete v části „Jak testovat“ níže.
Jak testovat
Při výběru některých našich oblíbených nožů testovací kuchyně Fine Cooking podrobila více než dvě desítky modelů této baterii úkolů. Pokud je to možné, zkuste použít několik svých oblíbených nožů:
- petrželku mletou na drobno
- nakrájejte cibuli na kostičky
- nakrájejte zimní dýni
- nakrájejte mrkev na tenké proužky
- nakrájejte meloun
Na co se zaměřit u nože
Jakmile nůž vezmete do ruky, měli byste okamžitě poznat, jak Vám sedí. Měl by být pohodlný, jako přirozené prodloužení vaší ruky. Měl by vzbuzovat důvěru, nikoli strach. Pokud se Vám nezdá, pokračujte dál. Pokud se cítíte docela dobře, začněte krájet (nebo si krájení vyzkoušejte) a všímejte si, jak reagujete na fyzické vlastnosti nože.
Hmotnost: Abyste našli ideální hmotnost nože, budete muset vyzkoušet několik nožů. Podle jedné školy se domníváte, že těžší kuchařský nůž krájí potraviny snadněji, protože „padá“ s větší silou. Jiný názor je, že lehčí kuchařský nůž je volnější a umožňuje vám s nožem obratněji manévrovat. Sečteno a podtrženo: Vyberte si styl, který Vám vyhovuje.
Vyváženost: „Dokonalá rovnováha“ je v rukou pozorovatele. Vyváženost posoudíte tak, že nůž uchopíte za rukojeť. Pokud máte pocit, že je nůž nepříjemně zatížen směrem k zadní části rukojeti nebo k čepeli, pravděpodobně to není nůž pro Vás. Nevyvážený nůž Vás bude nutit k větší práci. Důležité je také vyvážení ze strany na stranu. Když na čepel dosednete, neměl by nůž působit nestabilně, jako by se chtěl vychýlit k jedné nebo druhé straně.
Velikost: Kuchařský nůž o průměru 8 palců je mezi domácími kuchaři nejoblíbenější díky své univerzálnosti. Delší čepel desetipalcového nože dokáže nakrájet větší objem, ale může působit zastrašujícím dojmem. Šestipalcový kuchařský nůž může nabídnout prvek hbitosti, jako je tomu u příborového nože, ale nedostačuje při práci s objemem nebo při krájení něčeho velkého, například melounu.