Potřebujeme:
- 500 g hovězího masa s kostí
- 5 zrníček nového koření
- 5 zrníček pepře
- 2-3 stroužky česneku
- 1 menší cibuli
- 1 lžičku soli
- 2 mrkve
Na knedlíčky:
- 1 rohlík nebo housku, nejlépe z předchozího dne
- 100 ml mléka
- 100 g kuřecích, hovězích nebo vepřových jater
- 1 vejce
- 1 lžíci nasekané čerstvé petrželky
- 1 menší cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1-2 lžíce strouhanky
- 2-3 lžičky hrubé mouky
- sůl
Postup:
- 1.Maso omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme asi 1,5 l studené vody. Přidáme nové a pepř, očištěný česnek, omytou cibuli ve slupce a sůl. Necháme sevřít na silnějším plameni, potom plamen zmírníme a vaříme 2 až 4 hodiny. Čím déle se maso vaří, tím je vývar silnější.
- 2.Měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme přes sítko a vlijeme zpět do hrnce. Znovu přivedeme do varu a přidáme očištěnou, na hrubé proužky nakrájenou mrkev. Vaříme asi 5 minut.
- 3.Připravíme játrové knedlíčky: Rohlík nebo housku nakrájíme nadrobno a pokapeme mlékem. Játra nakrájíme nadrobno. Rozmixujeme a přidáme vejce, petrželku, cibuli nakrájenou nebo rozmixovanou nadrobno, prolisovaný stroužek česneku a špetku soli. Podle potřeby zahustíme strouhankou a moukou. Utřeme tužší směs a vytvarujeme z ní malé kuličky.
- 4.Knedlíčky dáme vařit do vroucího vývaru s mrkví a necháme asi 10 minut povařit. Pak vývar odstavíme a podáváme.