Potřebujeme:
- 3 póry
- 5 brambor
- 1 lžíci másla
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 150 ml smetany na šlehání
- 30 ml anýzového likéru
- chlebové krutony
- petrželku
- pepř
- sůl
Postup:
- 1.Pórek omyjeme, podélně překrojíme na poloviny a nakrájíme na tenké proužky. V hrnci zahřejeme máslo a pórek na něm zpěníme.
- 2.Asi po 5 minutách přidáme očištěné, na kostičky nakrájené brambory, promícháme, zalijeme vývarem a ochutíme solí a pepřem. Vaříme asi 20 minut do měkka.
- 3.Polévku rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém a přilijeme 100 ml smetany a anýzový likér. Na mírném ohni necháme přejít varem a odstavíme. Podáváme s kopečkem vyšlehané zbylé smetany, chlebovými krutony a s posekanou petrželkou.