Pravidelné čištění domácích spotřebičů je pro každou hospodyňku většinou samozřejmé, nýbrž na odsavač par občas nechtěně zapomínáme. I o něj se však třeba pečovat, aby mohl dobře plnit svou funkci.
Digestoř není v kuchyni na okrasu. No ruku na srdce, jak často se věnujete jeho údržbě? Že se vám do toho nikdy nechce a zejména nevíte, jak na to? Jde přitom o jednoduchý úkon, který navíc nezabere více než pár minut. Proto bez obav do toho!
Při čištění odsavače par se nejdříve soustředíme na kovový filtr, který zachycuje mastnotu. Ten lze snadno vyjmout a umýt. Výrobci ho doporučují čistit jednou měsíčně. Použijte k tomu běžné čisticí prostředky nebo si to usnadněte a dejte ho do myčky. Tehdy si zvolte krátký cyklus s nízkou teplotou.
V odsavačů par s recirkulací, které kromě zachycování mastnoty mají i filtrační funkcí na redukci pachů z vaření, je zabudovaný i uhlíkový filtr. Ten čistěte ideálně v dvouměsíčních intervalech podobným způsobem jako kovový filtr – pomocí běžných čisticích prostředků nebo v myčce nádobí. Pokud si vyberete myčku, doporučujeme zvolit si kompletní cyklus mytí při teplotě 65 ° C a bez ostatního kuchyňského nádobí.
Uhlíkové filtry třeba před opětovným použitím důkladně vysušit. K tomu můžete využít další domácí spotřebič. Filtr vložte do trouby a nastavíte teplotu 100 ° C. Po deseti minutách bude filtr vysušený a připraven pro další použití. Uhlíkový filtr má však omezenou životnost. Pokud se proto jeho vnitřní vložka při manipulaci nebo čištění poškodí, třeba ji vyměnit. Jinak se doporučuje její výměna jedenkrát za tři roky.
Vnější povrch odsavače par je vhodné čistit jemným hadříkem pomocí běžných čisticích prostředků nebo speciálních přípravků k tomu určených. Avšak pozor, nikdy na to nepoužívejte přípravky obsahující drobných abrazivních částic či s obsahem alkoholu.