Technologie jdou závratnou rychlostí dopředu, a pokud jste si kupovali nějaký spotřebič před pár lety, budete se divit, co všechno dokáží dnes. Tentokrát si můžete v naší pravidelné rubrice Domácí pomocníci podívat přehled nejmodernějších varných desek a jejich funkcí, které nejen usnadní vaření, ale i čas při něm strávený.
Indukční varné desky
Teplo při indukčním ohřevu vzniká pouze v prostoru dotyku hrnce s varnou deskou a ohřívá se jen vnitřek nádoby. Tak nedochází k žádným ztrátám energie a indukční varné desky díky tomu lze řadit k těm nejúspornějším. K jejich dalším výhodám patří zejména vysoká bezpečnost – pokud jídlo vykypí, nepřipeče se a lze jej snadno otřít. Vařit můžete téměř na celé ploše indukční desky – tzv. flexi zóna rozpozná, kde máte položenou nádobu, jaká je velká, a ohřívat bude jen ji. Nevýhodou, která odrazuje od koupě indukční varné desky, je nutnost použít speciální nádoby s feromagnetickým dnem. Vyšší počáteční náklady při koupi se ale rychle vrátí v ušetřené energii.
Plynové varné desky
U plynových varných deskách byl kdysi problém zejména s nepravidelným ohřevem, zapalování plamene bylo pracné, nedal se přesně regulovat a také s čištěním byla pořádná námaha. Na to vše dnes možná zapomenout. Hořáky jsou vybaveny velkým množstvím otvorů, které zajišťují, že jídla se zahřívají rovnoměrně. Tím se oproti „starým hořákem“ zkrátil i čas potřebný k uvaření vody až o 20%. Zabezpečená je i vysoká bezpečnost – desky okamžitě automaticky přeruší přívod plynu, pokud plamen zhasne, například při vyvřelých. Disponují i pojistkami proti úniku plynu. Pokud vás odrazuje například jejich čištění, v nabídce jsou plynové desky se sklokeramickým povrchem.