K nejchutnějším brukvím patří bez pochyb kedluben. Nejlépe chutná čerstvý, ale celý požitek může často zkazit jeho dřevitá dužina. Víte, co je třeba proti tomu udělat?
Dostatek světla
Úplně prvním a podstatným rozhodnutím je výběr správné odrůdy.
Důležitým faktorem, který ovlivňuje snižování dřevnatění bulev kedlubny je i dostatek světla pro všechny rostliny na záhoně. Zajistíte ho dodržením sponu, který vytváří správné světelné podmínky pro každou osázenou rostlinu.
Jednorázové velké množství vody po delším čase způsobí zase praskání bulev. Právě z tohoto důvodu je důležité vědět, že nejvyšší vláhovou potřebu má zejména na začátku růstu bulev.
Prevence je nejlepší lék
Správnou péčí a ošetřováním kedlubny můžete také předejít dřevnatění bulev. Tato Košťálová zelenina je středně náročná na zásobu živin v půdě, přičemž by měla být i dostatečně propracovaná. V půdě chudé na živiny dřevnatí a předčasně vybíhá do květu. Po třech až čtyřech týdnech od vysazení sazenic nezapomeňte půdu přihnojit dusíkatým hnojivem. Důležitá je i pravidelná okopávky, kypření půdy, odstraňování plevele a ochrana. Při obdělávání půdy však dejte pozor na mělký kořenový systém.
Odrůdy, které nedřevnatí
‚Luna‘ – velmi raná bílá odrůda určená pro rychlení, ale i na klasické pěstování. Doporučený spon 25 x 25 cm.
‚Gigant‘ – pozdní bílá odrůda s velkými a těžkými bulvami, při které je třeba dodržet spon 40 x 40 cm. Dá se dlouhodobě skladovat.
‚Blankyt‘ – raná modrá odrůda určená na sběr v červnu a červenci.
‚Viola‘ – raná až poloraná tmavofialová odrůda