Potřebujeme:
- 1,5 kg hovězího masa (hovězí přední nebo močing)
- 800 g cibule
- 2 lžíce mleté červené papriky
- 3 lžíce rajčatového pyré
- 3 lžíce piva nebo lžíci octa
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky sušeného majoránky
- 1 až 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- olej
Postup:
- 1.Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a osmahneme ji dozlatova. K cibuli přidáme polovinu mleté papriky a rajčatové pyré, pivo nebo ocet, zamícháme a podlijeme malým množstvím vody.
- 2.K základu přidáme maso a přisypeme zbytek papriky. Promícháme, aby se jí maso dobře obalilo, osolíme, opepříme a přidáme sušený majoránka, který rozdrobíme mezi prsty. Vše ještě jednou dobře zamícháme, zakryjeme pokličkou, snížíme plamen a maso necháme pod pokličkou při nízké teplotě bublat.
- 3.Když je maso téměř hotové, necháme vyvařit tekutinu, dokud se na povrchu neobjeví vyvaření červený tuk. Pak maso zaprášíme moukou, dobře zamícháme a zalijeme vařící vodou. Podle potřeby podléváme vodou, dokud maso není zcela měkké.
- 4.Na závěr guláš osolíme, můžeme přidat prolisovaný česnek a vše ještě dobře promíchat.
- 5.Podáváme s houskovými knedlíky nebo s tmavým chlebem.
- 6.Náš Tip: Guláš jednoduše a bez mouky zahustíte škrobem z brambor -Stačí, pokud větší očištěný brambor nastrouháte na jemném struhadle a přimícháte ke guláše. Pokrm se zahustí už za pár minut, proto brambora přidávejte, až když je maso zcela měkké.