Velkoplodý černý jeřáb je další ze skupiny jedlých bobulovin, které lze bez nadsázky označit za elixír mládí. Plody Arónie Nero posilují imunitní systém, zpomalují proces stárnutí buněk a působí jako podpůrný prostředek při řadě onemocnění. Keř navíc plní také okrasný účel, zejména na podzim, kdy se zbarví do purpurové.
Aronia prunifolia Nero (jak zní botanický název) neboli velkoplodý černý jeřáb je keř pocházející ze Severní Ameriky a dorůstá až do výšky 150 cm. S výsadbou můžete začít už v březnu a dobře se bude rostlině dařit na slunném stanovišti. Arónie je samosprašná a bohatě plodí již v prvních letech po vysazení. Keř roste přirozeně kompaktně a není tedy nutné žádné tvarování.
Každého pěstitele zajímá, jak je rostlina náročná na půdu, náchylná k chorobám a odolná vůči mrazům. V tomto ohledu je arónie ideální rostlinou. Na půdu i na péči je absolutně nenáročná, je mrazuvzdorná, netrpí žádnými chorobami a odolává škůdcům.
Sazenice jsou v prodeji zpravidla od poloviny března, tak abyste mohli koncem března vysazovat. Rostlinky vždy nakupujte od prověřených pěstitelů nebo zahradnictví, kde vám poradí s pěstováním, péčí, závlahou apod.
Kvetení a plody černé jeřabiny
Černá jeřabina kvete od dubna do května, v závěru léta pak dozrávají velké chutné plody. Bobule jsou asi dvakrát větší než kuličky černého rybízu a lze je také podobně zpracovávat nebo přímo konzumovat. Plody sklízíme až ve chvíli, kdy jsou zcela měkké a šťavnaté. Zrají až do října. Výnosnost rostliny a pravidelnost s jakou plodí je až překvapivá, zejména pak v poměru k velikosti rostliny. Každý rok se můžete těšit na bohatou úrodu.
Plody arónie jsou nejen velmi chutné, ale také nesmírně zdravé. Mají vysoký obsah vitamínu C, příznivě ovlivňují vysoký krevní tlak, arteriosklerózu, vyšší hladinu cholesterolu, posilují imunitu a zlepšují krevní oběh.
Arónie jako okrasný keř
Zatímco např. pěstování rybízu a angreštu bereme spíše jako užitné zahraničení, velkoplodý jeřáb lze vysadit také jako okrasnou rostlinou, i jako součást živých plotů. Na jaře rostlina kvete bílými kvítky, na konci léta je keř obsypán trsy černých plodů a na podzim se listy zbarví do purpurově červené.
Velkoplodý černý jeřáb v kuchyni
Ten největší užitek nám arónie přinese při přímé konzumaci, výrobě šťáv a marmelád. Nejchutnější je, když se smíchá s jinými plody ze zahrádky, např. s rybízem, který je trošku kyselejší a dodá šťávám ten správný říz. Šťáva z arónie obsahuje velmi intenzivní červenočerné barvivo, které se vyžívá např. při výrobě vína.
Pečený džem z arónie – recept
Na džem budeme potřebovat: 1 kg plodů arónie, 600 gramů cukru, citronovou šťávu a skořici.
Omyté a okapané bobule aronie vložíme do vhodného pekáče, přidáme cukr a promícháme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu. Na konec přidáme trochu mleté skořice, pokapeme citronovou šťávou a vše promícháme. Horký džem plníme do sklenic, důkladně uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Sirup z arónie nevařený – recept
Na nevařený sirup budeme potřebovat: asi 2 litry plodů arónie, 80 gramů kyseliny citrónové a cukr.
Připravíme si 4litrovou zavařovací sklenici a naplníme jí přibližně do poloviny omytými plody arónie bez stopek. Přidáme kyselinu citrónovou a sklenici doplníme převařenou vychladlou vodou. Necháme dva dny louhovat. Poté plody v roztoku rozmačkáme a necháme překapat přes plátno. Získanou tekutinu si odměříme a na každý litr přidáme jedno kilo cukru. Cukr necháme za občasného míchání zcela rozpustit. Poté už pouze přelijeme do připravených sklenic neb PET lahví a uschováme v chladné spíži nebo lednici.