Mikrovlnná trouba, také nazývaná elektronická trouba, zařízení, které vaří jídlo pomocí vysokofrekvenčních elektromagnetických vln nazývaných mikrovlny. Mikrovlnná trouba je relativně malá, krabicovitá trouba, která zvyšuje teplotu jídla tím, že je vystavuje vysokofrekvenčnímu elektromagnetickému poli. Mikrovlny jsou absorbovány vodou, tuky, cukry a některými dalšími molekulami, jejichž následné vibrace produkují teplo. K ohřevu tak dochází uvnitř potravin, aniž by se ohříval okolní vzduch; to výrazně zkracuje dobu vaření a pečení a další vaření, které vyžadují hodiny v běžné troubě, lze v mikrovlnné troubě dokončit během několika minut. Mikrovlnné trouby generují záření o frekvenci asi 2 450 megahertzů pomocí magnetronu, což je druh elektronky.
Vzhledem k tomu, že k ohřevu dochází procesem absorpce, mikrovlnné trouby mají tendenci vařit některá jídla nerovnoměrně nebo různou rychlostí. Například vlhké potraviny se vaří rychleji než ty méně vlhké a vlhké vnější vrstvy mají tendenci absorbovat většinu záření dříve, než se dostane do vnitřních částí, které zůstávají neuvařené. Mikrovlnné trouby také nedokážou zhnědnout nebo opéct potraviny na vnější straně. Většina typů skla, polystyren (ochranná známka), polyethylen, papír a podobné materiály neabsorbují mikrovlny, a proto se nezahřívají. Potraviny však nelze vařit v kovových nádobách v mikrovlnné troubě, protože kov blokuje mikrovlny. Mikrovlnné trouby podléhají bezpečnostním normám, které zajišťují minimální úrovně úniku záření z nich a s takovými úniky nejsou spojena žádná významná zdravotní rizika.
Někteří lidé se však stále zdají být k této technologii opatrní, i když se mikrovlnné trouby prodávají již od 50. let 20. století. Klasický strach zní: Nemohou mikrovlny proletět oknem a poškodit naše tělo – zejména oči? Ne. Vlny se odrážejí od kovové obrazovky zapuštěné ve skle. Díry jsou mnohem menší než vlnová délka mikrovln, že obrazovka působí jako pevné kovové zrcadlo.
Před několika lety odborníci na výživu vyjádřili obavy, že mikrovlny vyčerpávají živiny v potravinách. Studie ukázaly opak. Všechny způsoby vaření mohou zničit vitamíny; rozsah poškození závisí na teplotě a délce vaření. Většina výzkumů ukazuje, že mikrovlnné trouby mají za následek méně extrémní teploty a ve skutečnosti vyžadují méně času na vaření než metody varné desky nebo trouby. Vaření jídla je obzvláště škodlivé.
Rozmrazování:
Po desetiletí dosahovaly trouby „rozmrazování“ nebo jakéhokoli nastavení nízkého výkonu pouhým zapínáním a vypínáním magnetronu, takže generovaly mikrovlny s plným výkonem pouze po část celkové doby vaření – cyklus, který je jasně slyšitelný. Některé nové jednotky mají modulátor šířky pulzu – mohutný elektronický obvod, který připojuje napájení k transformátoru, což snižuje výkon mikrovln.
Vyberte si mikrovlnnou troubu mezi nejlepšími, které jsme pro Vás vybrali.