Slunečnice hlíznatá pochází ze Severní Ameriky, kde ji znali a využívali Indiáni. V 16. nebo v 17. století se rozšířila do Evropy. Je to nenáročná rostlina, která dokáže růst téměř všude. Dorůstá do výšky i 5 ma kvete žlutými dekorativními květy. Důležitá je její podzemní hlízovitá část, která připomíná křížence bramboru a zázvoru – topinambur.
Sladké zdraví
Na rozdíl od brambor topinambury, tedy hlízy slunečnice, neobsahují stejný škrob, ale inulin, druh polysacharidu, který dodává energii, má detoxikační účinky, pomáhá z těla vylučovat škodlivé látky. Topinambur se jako rostlina vyznačuje zajímavou vlastností – i když se pěstuje v zamořeném a znečištěném prostředí, tyto látky do svých pletiv nevstřebává, stále je zdravá a její hlízy se mohou konzumovat.
Topinambury snižují hladinu špatného cholesterolu a cukru v krvi, jsou vhodné jako prevence mozkových příhod a jiných onemocnění, které způsobuje neprůchodnost cév. Posilují krevní oběh, ledviny i slinivku. Jsou vhodné i na redukci váhy – po vysušení mají příjemně sladkou chuť, vyrábějí se z nich i zdravé cukrovinky. Jsou vhodné pro lidi žijící ve stresu. Obsahují minerální látky, draslík, fosfor, vápník, železo i křemík a vitamíny skupiny B a C. Zklidňují nervový systém a díky obsahu vlákniny prospívají trávicímu traktu, pomáhají při zácpě a plynatosti.
Věděli jste, že byly zakázány?
Výrazný problém při slunečnici hlíznaté je však její vysoká invaznost. Už při sázení třeba myslet na místo, kde ji chcete pěstovat a raději ho důkladně ohradit plůtkem či jiným typem konstrukce. Právě schopnost rozrůstat se, dostala rostlinu na seznam invazních rostlin, které se nesměly pěstovat. Za porušení hrozila i pokuta.
Pěstování
Topinambury se pěstují podobně jako brambory. Hlízy se vysazují v březnu nebo v dubnu do půdy, která byla dříve vyhnojená chlévskou mrvou. Nejsou náročné na kvalitu půdy, nedaří se jim pouze ve výjimečně těžkých půdách. Dokáží lépe hospodařit s vláhou jako brambory, v období sucha čerpají vláhu z hlubších vrstev půdy. Od konce léta jim zvyšte zálivku, dočkáte se bohatší úrody.
Sběr a skladování
Úrody se dočkáte v podzimních měsících, no naděláte se – hlízy jsou propojeny s půdou v kompaktní celek. Nejlepší je sklidit ručně, když je pracně očistíte. Další možností je sběr hlíz na jaře. Pokud je část necháte v půdě, úrody se dočkáte iv dalším roce. Takto lze rostlinu pěstovat i 5 let na stejném místě, při pravidelném přihnojování, bez nutnosti opakované výsadby.
Po sklizni hlízy jemně očistěte a spotřebujte. Svěží vydrží přibližně měsíc, naq dlouhodobější skladování potřebují splnit náročnější podmínky – teplotu okolo 0 – 2 ° C a vhlkosti vzduchu přibližující se 100 procentům. Proto se vyplatí „skladovat“ je přímo na záhoně. Přežijí teplotu do -30 ° C bez újmy, ačkoli nadzemní část rostliny uhyne již při -3 ° C. Sklízet je tedy můžete přímo ze záhonu až do jara.