Škvarkové pagáče

Škvarkové pagáče 1

Potřebujeme:

  • 670 g hladké mouky + na pomoučeném vále
  • 300 g najemno umletých škvarků
  • 30 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce vína
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. 1.Mouku rozdělíme na dvě části. Do jedné zamícháme pomleté škvarky a vytvarujeme cihličku.
  2. 2.Do druhé části mouky přidáme rozpuštěné máslo, dva žloutky, sůl, víno a v mléce vykynuté droždí s cukrem. Těsto s droždím dobře prohněteme a necháme kynout na teplém místě.
  3. 3.Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník. Do středu položíme cihličku škvarková cesta a zabalíme do tvaru obálky. Potom tence opět rozválíme, třikrát přeložíme a necháme 20 minut odpočívat. Prokládání opakujeme ještě dvakrát s odstupem 20 minut.
  4. 4.Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku asi 2 cm. Kulatou formičkou vykrajujeme pagáčiky, které navrchu nařízneme nožem do tvaru mřížky. Poklademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme chvíli odpočinout. Vrch potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 ° C. Pečeme asi 25 minut.