Hovězí polévka s játrovými knedlíčky

Hovězí polévka s játrovými knedlíčky 1

Potřebujeme:

  • 500 g hovězího masa s kostí
  • 5 zrníček nového koření
  • 5 zrníček pepře
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 menší cibuli
  • 1 lžičku soli
  • 2 mrkve

Na knedlíčky:

  • 1 rohlík nebo housku, nejlépe z předchozího dne
  • 100 ml mléka
  • 100 g kuřecích, hovězích nebo vepřových jater
  • 1 vejce
  • 1 lžíci nasekané čerstvé petrželky
  • 1 menší cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 lžíce strouhanky
  • 2-3 lžičky hrubé mouky
  • sůl

Postup:

  1. 1.Maso omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme asi 1,5 l studené vody. Přidáme nové a pepř, očištěný česnek, omytou cibuli ve slupce a sůl. Necháme sevřít na silnějším plameni, potom plamen zmírníme a vaříme 2 až 4 hodiny. Čím déle se maso vaří, tím je vývar silnější.
  2. 2.Měkké maso vyjmeme, vývar přecedíme přes sítko a vlijeme zpět do hrnce. Znovu přivedeme do varu a přidáme očištěnou, na hrubé proužky nakrájenou mrkev. Vaříme asi 5 minut.
  3. 3.Připravíme játrové knedlíčky: Rohlík nebo housku nakrájíme nadrobno a pokapeme mlékem. Játra nakrájíme nadrobno. Rozmixujeme a přidáme vejce, petrželku, cibuli nakrájenou nebo rozmixovanou nadrobno, prolisovaný stroužek česneku a špetku soli. Podle potřeby zahustíme strouhankou a moukou. Utřeme tužší směs a vytvarujeme z ní malé kuličky.
  4. 4.Knedlíčky dáme vařit do vroucího vývaru s mrkví a necháme asi 10 minut povařit. Pak vývar odstavíme a podáváme.