Při vaření této lahodné smetanové polévky šetřete vodou. Raději jí tam dejte méně, protože správná kulajda má být hustá. Šetřete i octem. V příliš kyselé polévce nevynikne chuť hub a smetany.
Do polévky namísto vajec uvařených natvrdo můžete dát i ztracené vejce. Připravíte je tak, že ještě během vaření do polévky postupně rozklepneme několik vajec. Vařte jejich asi 3 minuty, pak hrnec stáhněte ze sporáku a před servírováním nechte vejce ještě asi 5 minut „dojít“.
Potřebujeme:
- 600 g čerstvých hub (žampiony, hlíva)
- 4 brambory
- 750 ml vody
- 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
- 5 zrníček pepře
- 5 zrníček nového koření
- 2 bobkové listy
- 50 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml zakysané smetany
- půl lžičky cukru
- 1 až 2 lžíce octa
- čerstvý nebo mražený kopr
- 4 čerstvá vejce
- sůl
Postup:
- 1.Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky. V hrnci necháme sevřít vodu, přidáme kmín, bobkové listy, po 3 zrníčka černého a nového koření. Potom do vroucí vody přidáme houby s bramborami a na mírném ohni je pod pokličkou uvaříme.
- 2.Když jsou brambory měkké, polévku zahustíme moukou rozmíchanou v mléce a povaříme ještě 5 až 8 minut.
- 3.Do polévky přidáme smetanu, cukr a ocet, který jsme předtím převařili v malém kastrůlku s trochou vody, špetkou soli, bobkovým listem, 2 zrnky nového a pepře – smetana se v polévce nesrazí.
- 4.Zakysanou polévku ochutíme nasekaným koprem a osolíme podle chuti. Při servírování do každé porce přidáme na plátky nakrájené vejce uvařené na tvrdo.