Jak zamezit nepříjemnému průvanu na uzavřeném schodišti

Jak zamezit nepříjemnému průvanu na uzavřeném schodišti 1

Možná i vy právě teď během zimy řešíte problém s otevřeným schodištěm, které se nachází v centrální části domu v blízkosti obytné zóny. Pokud je pod schodištěm navíc situována obývák, sezení na sedačce v průvanu může být problémem.

Schodiště umístěny v centrální části domu je příjemným propojením obytného prostoru v domě. V zimních měsících však může vytvořit problém s proudícím vzduchem, takže odpočívání v obývací místnosti musí povětšinou zimy doprovázet pořádně zamotání se do deky. Rozmístění nábytku je ale často už nejefektivnější přizpůsobené obytnému prostoru, takže třeba do budoucna vymyslet, jak problém s průvanem vyřešit.

Jak ochránit obytnou zónu před průvanem?

Postavit zděnou příčku, která by oddělila schodiště od obývacího prostoru je sice řešení, ale nezachová se světlost schodiště a opticky se naruší i celková dispozice prostoru. Řešením může být příčka ze skla, která předělí prostor bez ztráty světla.

  • Celoskleněné prvky z bezpečnostního skla je třeba ukotvit do kovových profilů ve stropě, podlaze a případně ve stěně.
  • Je možné udělat i bezrámovou konstrukci příčky z kaleného bezpečnostního skla. Tloušťku skla nadimenzovat dodavatel podle rozměrů příčky a její konstrukčního řešení.
  • Řešením jsou i příčky ze skleněných tvarovek, které oddělujícím a prosvětlují zároveň. Zhotovení příčky je řemeslně náročnější. Problém může nastat při tvaru a rozměrech schodišťové stěny, protože tvar skleněných tvarovek neupravíte. V nabídce jsou však okrajové či rohové prvky.
  • Pokud máte obavy ze skla, alternativou je bezpečnostní plexisklo. Novinkou jsou i komůrkové plasty a dělící polykarbonátové panely, z nichž je 40 mm silná stěna postavená ve velmi krátkém čase. Všechny tyto materiály mají vysoký stupeň pevnosti a výbornou nárazovou odolnost. Kromě čiré barvy jsou v nabídce i v několika barevných odstínech.