Moka Express , tak se nazývá konvička na vaření kávy , která se od běžných liší samotným procesem přípravy tohoto chutného nápoje. Ital Alfonso Bialetti se postaral o zrození přístroje na kávu už v roce 1933. Na trhu si drží přední příčky oblíbenosti dodnes a patří mezi nejpoužívanější druhy kávovarů.
Setkat se můžete i s označením koťogó , které představuje maďarskou odrůdu italského kávovaru . Pokud vaříte kávu v Moka Express, není slyšet téměř žádný zvuk. V koťogu se nachází trubička, kterou teče káva do horní nádobky, ucpané pístem. Ten povolí pouze při dostatečně vysokém tlaku a následně klesne. Daný pohyb vydává klopkavý zvuk.
Moka kávovar na indukci versus moka kávovar elektrický
Pokud jste vlastníkem indukční varné desky, konvička musí mít speciální určení na takové používání. Moka kávovar na elektrický či plynový sporák je běžně dostupný. Elektrické tvoří samostatnou kategorii u, jelikož jim ohřev vody zaručuje zapojení do zásuvky.
Konvička se zajímavým osmiúhelníkovým tvarem nabízí nejen chutnou kávu, ale také kvalitní, a přitom levnou alternativu kávovarů. Rozmanitá barevná škála spojuje v sobě funkčnost i stylový vizuál.
Intenzivní chuť kávy je plusem, ale někomu může vadit fakt, že Moka kávovar nemá tzv. cremu. Přípravě se musíte věnovat po celou dobu jejího trvání, protože pokud neuhlídáte správnou délku, kávu propálite. Před nákupem je dobré promyslet si, na kolik šálků má být konvička určena . Tento počet je totiž závazný při každém vaření a nesmí být nižší.
Jak si uvařit chutnou kávu na Moka kávovaru?
Moka konvička sestává ze dvou hlavních částí. Do spodní nádoby nalijte vodu , ideálně změkčenou, no nepřekračujte povolené množství. Pojistný ventil musí nacházet nad hladinou. Následně rozemele zrnka kávy . Střední tloušťka se doporučuje nejvíce. Pro lepší představu, jde o velikost mezi hrubozrnnou a kuchyňskou solí.
Množství kávy závisí, jak jsme již zmínili, vždy od objemu konvičky. Sítko tím pádem musíte naplnit po okraj . Kávu nikdy neutláčajte, v případě potřeby ji lze zarovnat, kvůli lepšímu těsnění kávovaru.
Začněte s vařením na nejmenším plameni a počkejte pár minut, dokud do vrchní části konvičky neprebuble voda . Aby nedošlo k nechtěnému propálení, ze zdroje tepla odstraňte Moka kávovar když káva poměrně rychle protéká do vrchní části. Zbytkové teplo dokončí proces přípravy.
Rady a tipy na zaručeně lahodnou chuť kávy
Nemáte doma mlýnek na kávu ? V tom případě hledejte kávu speciálně určenou do Moka kávovaru. Nicméně, pokud jste jeho vlastníkem, malým experimentováním si dokážete přizpůsobit chuť k vaší dokonalosti. Platí totiž pravidlo, že čím tlustší zrna, tím je káva slabší a naopak, čím jemnější namlít, tím je její chuť intenzivnější .
Druhý způsob však představuje malé riziko s ucpáním sítka, kvůli čemuž není dosažen dostatečný tlak a voda se tím pádem nemusí protlačit do vrchní části konvičky. Pro přípravu urychlit , do moka kávovaru můžete nalít už horkou vodu . Pozor na popálení. Na uzavření budete potřebovat utěrku nebo rukavičky.
Kde výhodně nakoupit?
Nejen samotné pití kávy, ale i její příprava je pro mnohé lidi oblíbenou záležitostí . Ne vždy potřebujete originální presso stroj či drahý kávovar, abyste dosáhli požadovaného výsledku. Moka konvička se stala nezaměnitelným symbolem italské kultury spojené s pohostinností. Tento druh kávovaru si však našel zalíbení iv našich končinách.