Vychutnejte si angrešty

Vychutnejte si angrešty 1

Angrešt patří mezi oblíbené ovoce, které díky novým odolnějším odrůdám zažívá renesanci. Pro jeho nenáročnost na pěstování a příjemnou osvěžující chuť plodů, které obsahují mnohé prospěšné látky je vhodným ovocem, které byste si měli v létě dopřát.

Nejnebezpečnější houbová choroba angreštu – americká padlí způsobila, že zahrádkáři byli a jsou nuceni vybírat si zaručeně odolné odrůdy angreštu. I když se klasické odrůdy kvůli zmíněné nemoci téměř úplně vytratily a nahradily je odolné odrůdy, vitamíny nabité ovoce se těší stále větší oblibě.

Oblíbené odrůdy

 K dispozici je bohatý sortiment, který nabízí červené, zelené, bílé i žluté plody většinou už bez nepříjemných chloupků ve větší i menší velikosti, kulatého či hruškovitého tvaru. Dokonce jsou v nabídce odrůdy, jejichž výhonky už nemají trny – například odrůda ‚Pax‘. Oblíbenou odrůdou mezi červenými angreštem je například odrůda ‚Flavia‘, která je považována za najzlatšiu nebo odrůda ‚Rodnik‘, která nabízí velké plody. Mezi bílými je to například odrůda ‚Green‘ či ‚Lady Sun‘.

Pěstování

Angrešt můžete pěstovat jako keř nebo stromek. Při stromku však oceníte jednodušší sběr. Rostliny preferuje otevřené a vzdušnější stanoviska. Nároky na pěstování jsou při angreštu podobné jako u rybízu. Avšak větší pozornost je třeba věnovat půdě. Oblibují hlinité až hlinito-písčité půdy, které jsou výživně. Proto je vhodné je každý rok přihnojovat. Také je potřeba myslet na to, že nesnášejí sucho. Proto si potrpí na doplňkovou závlahu.

Pravidelný řez

Výhodou je, že chutných plodů se dočkáte brzy po vysazení i když vysoká rodivosť způsobuje rychlé stárnutí. Proto je potřebný pravidelný řez. Angrešt rodí na loňských výhoncích, které by měly být dostatečně dlouhé. Ostatní je dobré odstraňovat, aby keř zbytečně nezahusťovali. Angrešt se dají snadno rozmnožovat dělením, nakopcovaním či potápěním.

Plody plné vitamínů 

Plody dozrávají od června do srpna a platí pro ně, že čím déle zrají, tím mají větší obsah zdraví prospěšných látek. Jsou bohaté na vitamín C, B, minerály jako hořčík, vápník, fosfor, draslík a křemík. Podporují imunitní systém, pročistí střeva a zbavují jejich odpadních látek, detoxikují, působí močopudně, pročišťují ledviny a mají pozitivní vliv i na cévní systém. Podporují také růst nehtů a vlasů, proto je velmi prospěšné konzumovat jejich čerstvé. Využít je však můžete i na přípravu kompotů, džemů, koláčů, ovocných salátů či vína.