Kopr vonný (Anethum graveolens) je jednoletá rostlina, která se do Evropy dostala z Asie. V našich zahradách je nesmírně oblíbený av kuchyni má opravdu všestranné využití. Nesmíme však zapomínat ani na jeho blahodárné účinky pro zdraví.
Čaj z kopru
Tip: Úžasně se hodí na posypání vařených brambor.
Koprový ocet
Do nádoby vložte asi 8 větviček kopru s natí, které jste předtím dobře opláchli. Zalijte octem a uzavřené nechte odstát asi 14 dní na světlém místě. Pak můžete ocet přecedit.
Koprový dip
Kopr si nakrájejte na drobné kousky, smíchejte ho s bílým jogurtem a dobře promíchejte. Potom přidejte sůl, pepř, trošku citrónové šťávy a olivového oleje. Dip se úžasně hodí ke grilovanému masu, ale také k čerstvé zelenině.
Aromatická bylinná směs
Do hmoždíře si dejte hrst sušeného kopru, 2 sušené listy bazalky a trochu majoránky. Pořádně promíchejte a rozmačkejte a pak odložte do nádobky, ve které si připravenou směs budete skladovat. Směs se výborně hodí při dochucování jídel.